Posted on

Hur kan man få jobb på en webbyrå?

Eftersom en webbyrå har behov av en rad olika kompetenser så finns det inte en utbildning som tillgodoser hela byråns efterfrågan på kompetens. Det finns heller inte en väg in för den som vill arbeta på en webbyrå. Men för att klargöra så kommer vi här att gå igenom några av de vägarna man kan gå för att få jobb på en webbyrå.

 

Högskoleutbildning

De olika yrkesrollerna och vägarna in som anställd på en webbyrå så finns det några vägar som är mer vanliga än andra. En av de vanligaste är att man läser en högskoleutbildning och, efter avslutat examensarbete, får jobb på en byrå. En högskoleutbildning inom marknadsföring kan vara en väg in på en byrå av den här typen men för väldigt många som går den här vägen så är det den tekniska banan som är aktuell. Webbyråer behöver ofta väldigt många webbdesigners och utvecklare som kan arbeta med kundernas hemsidor, e-butiker och digitala kampanjer. Inom programmering finns det till exempel möjlighet att ta både högskole- och civilingenjörsexamen.

Yrkeshögskola

Något som blir allt vanligare idag är att privata aktörer sätter upp utbildningar som kallas för yrkeshögskoleutbildning. De här utbildningarna ska ha en nära förankring till näringslivet och i varje utbildningsprogram finns det ett antal företag representerade som påverkar utbildningens innehåll. Inom området webb har det på senare år startats fler yrkeshögskoleutbildningar och det speciella med den här typen av utbildning är att den i regel omfattar en hel del praktik. Studenterna får du möjlighet att arbeta med skarpa projekt på en webbyrå vilket både ger erfarenheten och kontakterna som kan vara en naturlig väg in i en anställning.

Nätverkande

Oavsett vilken bransch du arbetar inom så är personliga kontakter ofta en bra väg in på ett nytt företag. I några fall så har man kontakterna på plats genom naturliga kopplingar som en gammal vän eller familjemedlem som arbetar på ett företag i branschen. I andra lägen så finns inte den naturliga kopplingen och den kan då behöva skapas genom att aktivt nätverka. Den som väljer att nätverka för att hitta ett jobb på en webbyrå bör både tänka på sociala medier, diskussionsforum och på fysiska nätverksträffar där man kan bygga på sina affärsrelationer. Man vet aldrig vem som kan öppna dörren för nästa anställning i framtiden så därför kan det vara klokt att hålla kontakterna varma genom att höra av sig ibland och intressera sig för deras vardag. För den som vill nätverka sig till ett nytt jobb så är det bra att ha rätt förväntansbild, att bygga bra personliga kontakter tar tid.

 

Driva eget företag

Ännu ett ovanligt men intressant alternativ för den driftige är att starta upp ett eget företag inom branschen. För den som är intresserad av webbdesign så kan ett eget företag som konsult inom det området vara en bra väg till att tjäna pengar och till att få ett jobb på en större byrå. Om du har visat på resultat, både i form av att klara av kundrelationer och genom att du har presterat något som kunderna varit nöjda med och betalat för så kan det vara en självklar väg till att bli anställd.